Spataders aan de benen best tijdig behandelen
Spataders komen bij 2 à 3 mensen op 10 voor. Spataders zijn verzwakte en uitgezette aders. De oorzaak is een slappe vaatwand of een slechte klep in het bloedvat. Spataders aan de benen komen het vaakst voor aangezien deze aders een tamelijk slappe wand hebben. In deze beenaderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed op een efficiënte manier terug naar boven stroomt. Bij een slappe vaatwand werken deze kleppen niet behoorlijk en stroomt er bloed terug. Bij sommige mensen werken de kleppen van nature minder goed dan bij anderen en zij hebben dan ook sneller last van spataders.
Spataders aan de benen worden beschouwd als lelijk. Toch geven ze vaak geen klachten. Zijn er toch ongemakken dan gaat het vaak om vermoeide en/of rusteloze benen, vochtophopingen, jeuk, ontstekingen, huidproblemen,… . Door deze problemen voor te zijn en/of ze tijdig aan te pakken, kan u bijkomende klachten of verdere uitbreiding van de spataders voorkomen.
Wie heeft de meeste kans op spataders?
Vrouwen hebben doorgaans meer last van spataders aan de benen dan mannen. Vaak hoor je ook dat een rechtstaand beroep nefast is voor spataders aan de benen. Winkelpersoneel, leerkrachten,… kennen het kwaaltje maar al te goed. Doordat lang rechtstaan ervoor zorgt dat het bloed meer ophoopt in de beenaderen wordt de kans op spataders groter. Tijdens het rondlopen helpen de spieren het bloed mee rondpompen en dit heeft een gunstige invloed op de gezondheid van de aderen.
Blijven bewegen is dus de boodschap. Joggen, wandelen, fietsen en zwemmen hebben een gunstige invloed. Tijdens deze bewegingsvormen trekken de spieren samen en masseren zo de aderen. Zit je toch stil, dan leg je best de benen iets omhoog. Steunkousen kunnen ook altijd een hulp zijn en eventuele klachten reduceren.
Behandeling spataders
Bij dokter Tom Berghmans kan u terecht voor de behandeling van uw spataders. Aan de hand van een pijnloos en onschadelijk duplex-onderzoek in het ziekenhuis wordt er een diagnose gesteld. Dit onderzoek gebeurt aan de hand van geluidsgolven en een echografie. De resultaten worden dan samen met u besproken. Spijtig genoeg bestaan er tegen spataders nog geen medicijnen, maar dat betekent zeker niet dat er geen resultaatgerichte behandelingen bestaan. Dokter Berghmans zal met u de verschillende mogelijkheden overlopen, gaande van een ambulante behandeling tot een operatieve ingreep. Meer informatie over de verschillende behandelingen vindt u op onze website.
U kan een afspraak per telefoon of online afspraak maken bij vaatspecialist Dokter Tom Berghmans in AZ Mol of in de privé praktijk te Mol.