Oppervlakkigeflebitis

Oppervlakkige flebitis, ook wel oppervlakkige tromboflebitis genoemd, is een ontstekingsreactie en bloedstolselvorming in een oppervlakkige ader, meestal in één van de ledematen, zoals de benen.

Oppervlakkige flebitis

Oppervlakkige flebitis treedt op in een van de aders net onder het huidoppervlak en kan ongemak, pijn en soms zwelling veroorzaken rondom de getroffen ader. Oppervlakkige flebitis is doorgaans minder gevaarlijk dan diepe veneuze trombose (DVT), wat voorkomt in diepere aders en een hoger risico op ernstige complicaties met zich meebrengt.

Oorzaken flebitis

  • Oppervlakkige flebitis wordt vaak veroorzaakt door een vertraagde bloedstroom door spataderlijden of langdurige immobilisatie (gips/vliegtuigreis)
  • Beschadigde aderwand (na een infuus, wonde, operatie)
  • Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …)

Symptomen

  • Roodheid en warmte rondom het getroffen gebied.
  • Pijn, gevoeligheid of jeuk langs de ader.
  • Zwelling in het getroffen gebied.
  • Een zichtbare of voelbare ader die hard en koordachtig aanvoelt.

Diagnose

  • Echografie

Echografie, met name Doppler-echografie, is een niet-invasieve en effectieve methode voor het diagnosticeren van oppervlakkige flebitis. Deze methode is gebaseerd op het gebruik van geluidsgolven om real-time beelden te genereren van de bloedstroom door de aderen en eventuele bloedstolsels te detecteren.

Behandeling

De behandeling van oppervlakkige flebitis hangt af van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaken. Enkele behandelmethoden zijn:

  • Ontstekingsremmers
  • Steunkousen (klasse II). Dit helpt bij het bevorderen van de bloedstroom en het verminderen van zwelling.
  • Eventueel tijdelijk een lage dosis bloedverdunners
  • Lokaal ijs applicatie lokaal
  • Reparil of hirudoid zalf lokaal
  • Lichte lichamelijke activiteit, zoals wandelen, kan helpen de bloedsomloop te bevorderen en stolselontbinding te versnellen.

Over het algemeen is oppervlakkige flebitis meestal zelfbeperkend en verdwijnt spontaan binnen enkele weken. Echter, als u denkt dat u oppervlakkige flebitis heeft of als uw symptomen verergeren, is het raadzaam om contact op te nemen voor een juiste diagnose en behandeling.

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol

Symptomen en diagnose

Overzicht van de klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandelingen

Trombose

Een veneuze trombose is een bloedklonter in het aderlijk system, meestal in het been. De aanwezigheid van een klonter geeft een ontstekingsreactie van de oppervlakkige ader of “flebitis”. Naar gelang de plaats van optreden, maken we een onderscheid tussen een “oppervlakkige veneuze trombose” en een “diepe veneuze trombose”. Het gevaar van een diep veneuze trombose is het loskomen van een stuk van de klonter, wat naar de longen kan migreren en een longembool kan geven.

Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.