Diep veneuzetrombose

Diep veneuze trombose of DVT wordt veroorzaakt door een bloedstolsel in een diepe ader en kan levensbedreigend zijn. Symptomen kunnen zwelling, pijn en gevoeligheid zijn, vaak in de benen.

diep veneuze trombose

Oorzaken

  • Vertraagde bloedstroom door spataderlijden of langdurige immobilisatie (gips/vliegtuigreis)
  • Beschadigde ader wand (na een infuus, wonde, operatie)
  • Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …)

Symptomen

  • Zwelling van het been
  • Paarse, gestuwde kleur
  • Bij longembool ook eventueel kortademigheid.

Diagnose

  • Echografie
  • Soms zal verder onderzoek noodzakelijkzijn (naar oorzaken van de diep veneuze trombose, maar ook naar weerslag op vb hart en longen)

Behandeling

Een diep veneuze trombose is potentieel wel gevaarlijk, door het risico op longembool. Daarom is een snelle diagnose en behandeling belangrijk. Ook het voldoende lang behandelen in hier belangrijk.

  • Bloedverdunners (spuitjes of pilletjes)
  • Steunkousen (klasse II liesmodel)

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol

Symptomen en diagnose

Overzicht van de klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandelingen

Trombose

Een veneuze trombose is een bloedklonter in het aderlijk system, meestal in het been. De aanwezigheid van een klonter geeft een ontstekingsreactie van de oppervlakkige ader of “flebitis”. Naar gelang de plaats van optreden, maken we een onderscheid tussen een “oppervlakkige veneuze trombose” en een “diepe veneuze trombose”. Het gevaar van een diep veneuze trombose is het loskomen van een stuk van de klonter, wat naar de longen kan migreren en een longembool kan geven.

Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.