Percutanelaser

Behandeling met percutane laser wordt uitgevoerd op de consultatie, is volledig ambulant, en vraagt geen werkonbekwaamheid. Ideaal voor kleinere bloedvaten ter hoogte van de ledematen en eventueel het gelaat. Gelieve de te behandelen zone vrij te maken van make-up, crèmes, en haargroei.

Percutane laser

Tijdens de behandeling wordt met een gekoeld handstuk over de huid gegaan. De laser laat de bloedvaatjes samensmelten en pigmenten uiteenvallen, zodat deze nadien door het lichaam kunnen worden afgebroken. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Een compressiekous is niet noodzakelijk na laserbehandeling. Wel dient u enkele dagen een verzachtende gel, vb Flamigel aan te brengen, deze brengt u best zelf mee. Nadien kan u nog enkele weken een goed hydraterende crème gebruiken. Vier weken voor en zes weken na de behandeling dient u blootstelling aan zonlicht, hitte en UV te vermijden.

Na een zestal weken kan een nieuwe sessie worden uitgevoerd in hetzelfde huidgebied, tussenin kunnen andere zones behandeld worden indien gewenst. Dit kan herhaald worden tot u tevreden bent van het resultaat. Het aantal benodigde sessies is soms moeilijk van tevoren in te schatten, en hangt van meerdere factoren af. Voor een behandeling met percutane laser is er geen terugbetaling van de kosten door de mutualiteiten.

Download de patientenfolder percutane laser

aders-benen-voor aders-benen-na

ADERS BENEN
Na 2 behandelingen met percutane laser

telangiectasia-voor telangiectasia-na

TELANGIECTASIA
Na 2 behandelingen met percutane laser

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol

Symptomen en diagnose

Overzicht van de klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandelingen

Ambulante behandelingen

Indien een operatie niet nodig is of recent gebeurd is, kan voor een ambulante behandeling gekozen worden. Deze behandelingen gebeuren op de raadpleging, een opname is niet nodig.

Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.