Sclerotherapie

Sclerotherapie behandelt spataderen en spataderen effectief. Het wordt vaak beschouwd als de voorkeursbehandeling voor kleine spataderen.

Sclerotherapie

Ingreep sclerotherapie

Sclerotherapie wordt uitgevoerd op de consultatie, is volledig ambulant, en vraagt geen werkonbekwaamheid. Er wordt een vloeibaar product Aethoxysclerol ingebracht in de ader, die de wand irriteert. Door het dragen van de kous gaan deze aderwanden verkleven, uiteindelijk verschrompelt en verdwijnt de spatader. Zijn functie wordt overgenomen door andere bloedvaten.

Nazorg

De kous wordt op de consultatie aangedaan, en dient 5 dagen dag en nacht aangehouden te worden, nadien volgens comfort nog 5 dagen overdag. De inspuiting kan een aantal keer herhaald worden volgens noodzaak. Mogelijke hinder: Licht brandend gevoel, wondjes/korstjes of bruinverkleuring van de huid (±10 procent). Verdwijnen bijna altijd spontaan binnen het jaar. Ook Reparil/Hirudoid kan helpen tijdens de nazorg van sclerotherapie.

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol

Symptomen en diagnose

Overzicht van de klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Behandelingen

Ambulante behandelingen

Indien een operatie niet nodig is of recent gebeurd is, kan voor een ambulante behandeling gekozen worden. Deze behandelingen gebeuren op de raadpleging, een opname is niet nodig.

Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.