Laat spataderen zo snel mogelijk behandelen


Vasculaire aandoeningen zoals spataderen komen vaak voor. Vooral bij mensen met een staand beroep duikt het probleem op, maar ook anderen krijgen er regelmatig mee te maken. Spataderen zijn niet alleen esthetisch een probleem voor veel mensen, soms kunnen ze ook pijnlijk zijn. Een reden te meer om ze te laten behandelen want een spataderbehandeling is makkelijker en sneller dan u denkt.

Aanvankelijk geven spataderen weinig klachten maar door ze tijdig aan te pakken voorkomt u mogelijks bijkomende problemen zoals pijnlijke en/of vermoeide benen, verdere uitbreiding van de spataderen, aantasting van de gezonde aderen, vochtophopingen,… .

Bij dokter Tom Berghmans kan u terecht voor een spataderbehandeling. Hij maakt een diagnose aan de hand van een duplex. Deze onderzoeksmethode is pijnloos en onschadelijk. Daarna wordt er gekozen voor een ambulante behandeling of indien nodig een operatieve ingreep. Bij dit laatste zijn er twee mogelijkheden: een klassieke stripping of een endoveneuze laserbehandeling.

Spataderen ambulant behandelen

Bij specialist spataders dokter Berghmans kan u spataderen ambulant laten behandelen via venaseal, sclerotherapie, foam of percutane laser. De dokter zal samen met u bekijken welke aanpak in uw situatie het beste resultaat oplevert. Meer info over de verschillende methodes vindt u op onze website.

Spataderen behandelen aan de hand van klassieke stripping

Heeft u fors uitgezette en kronkelige spataderen met veel zijtakken in de lies dan wordt er gekozen voor deze klassieke spataderbehandeling. Hierbij wordt de oppervlakkige hoofdader via een sneetje in de lies afgebonden met een draadje op de plaats waar ze in de diepe ader overgaat. Vervolgens wordt via een tweede, kleiner, sneetje aan de enkel of knie een plastieken kabeltje of “stripper” door de ader geschoven. Door de ader aan deze stripper vast te binden, kan vervolgens de aangetaste ader uit het been worden verwijderd (getrokken). Dit noemen we “stripping”. Tenslotte worden de resterende zijtakken via 2 of 3 mm grote puntvormige sneetjes verwijderd met een haakje.

Spataderen

Spataderen behandelen aan de hand van een endoveneuze laserbehandeling

Bij deze behandeling wordt de hoofdader niet verwijderd, maar wordt de ader met behulp van een echografietoestel onderaan aangeprikt. Vervolgens wordt een glasvezel in de ader opgeschoven tot op niveau van de lies of kniekuil. Van zodra het lasertoestel, dat op de glasvezel wordt aangesloten, geactiveerd wordt, kunnen de spataderen worden dichtgeschroeid. Om de omliggende weefsels te beschermen wordt voorafgaand vocht ingespoten rond de te behandelen ader. Er is geen noodzaak aan een insnede ter hoogte van de lies of knieholte, waardoor de kans op wondinfectie hier niet aanwezig is.

Een endoveneuze laserbehandeling neemt een uurtje in beslag en gebeurt in dagopname.

spataderbehandeling

Welke spataderbehandeling: voor- en nadelen

Een ambulante spataderbehandeling is een poliklinisch zorgtraject dat niet in een kliniek gevolgd wordt en bestaat uit frequente bezoeken aan een arts/behandelaar. Indien mogelijk is deze behandeling vaak de minst ingrijpende oplossing.

De endoveneuze spataderbehandeling is nieuwer dan de klassieke stripping. De meeste patiënten komen voor beide behandelingen in aanmerking. Toch als er belangrijke vertakkingen zijn in de lies, de spataderen teveel zijn uitgezet of te kronkelig geworden zijn of een klonter bevatten, kan de laser niet gebruikt worden.

In normale omstandigheden is het eindresultaat hetzelfde. De laserbehandeling geeft echter minder pijn achteraf en het herstel gaat doorgaans sneller en vlotter. Een nadeel van deze methode is echter de kostprijs. Deze spataderbehandeling is vaak duurder dan de klassieke stripping doordat de mutualiteit slechts een deel van de behandeling terugbetaalt. Een goede hospitalisatieverzekering kan hier wel voor een stuk in tegemoet komen.

U kan een afspraak per telefoon of online afspraak maken bij vaatspecialist Dokter Tom Berghmans in AZ Mol of in de privé praktijk te Mol.