Spataders verwijderen met een operatie of een laserbehandeling?


Spataders verwijderen op basis van de juiste diagnose

Heeft u spataders? Een spataders operatie is één manier om spataders te laten verwijderen of kiest u liever om de spataders met een laserbehandeling aan te pakken. Alles begint bij de juiste diagnose.

Iedere abnormale verwijding van een ader is in principe een spatader. Vaak zijn het aders in de onderste ledematen, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ze ook elders op het lichaam verschijnen. Bij slechte werking van deze aders kan u zonder ernstige schade deze laten verwijderen of dichtmaken. Men kan spataders met een operatie verwijderen, maar ook met de moderne laser kunnen ze worden aangepakt. Beide technieken hebben hun voor- en nadelen. De keuze is persoonlijk maar hangt ook af van de gestelde diagnose door de behandelende arts. Niet elke techniek is even bruikbaar voor elke aandoening. Specialist spataders dokter Berghmans zal u vooraf goed informeren over de soort behandeling die het meest doeltreffend is voor uw specifieke probleem.

Spataders operatie

Verwijderen van spataders met een operatie

Wanneer de oppervlakkige ader ziek is vanuit de lies of knieplooi, of vanuit een andere verbindingsader met de hoofdader, dient deze doorgaans operatief te worden behandeld.

Er zijn twee verschillende soorten spataders operatie:

  • Klassieke stripping. Is een spataders operatie waarbij op de plaats waar de spatader ontstaat (lies of knieplooi), een insnede van vier à vijf centimeter wordt gemaakt. De oppervlakkige ader wordt dan losgemaakt van de hoofdader en na het inbrengen van een plastieken kabeltje in het bloedvat wordt de zieke ader er tot beneden uitgetrokken of gestript.
  • Endoveneuze laserbehandeling. Met de nieuwste generatie laserapparatuur wordt onder epidurale of totale verdoving de aangetaste ader van binnenuit dichtgeschroeid door warmtegeneratie (laser). Een ingebrachte koude vloeistof beschermt de omliggende weefsels tegen de hoge temperaturen. Alles wordt gevolgd op echografie en verloopt veilig. Deze doeltreffende techniek is de laatste jaren sterk in opmars dankzij de talrijke voordelen en het minder ingrijpende karakter.

Verwijderen van spataders met laserbehandeling

Naast het verwijderen van spataders d.m.v. een spataders operatie bestaan er nu ook moderne lasertechnieken om het probleem aan te pakken:

  • Endoveneuze laserbehandeling. In feite is dit eveneens een operatieve ingreep. Zoals eerder al uiteengezet gebeurt deze behandeling met de nieuwste generatie laserapparatuur. De inwendige spatader wordt van binnen uit (endoveneus) dicht gesmolten. Hierdoor wordt de spatader uitgeschakeld en zullen de gezonde aders de functie overnemen.
  • Percutane laser. Deze behandeling is volledig ambulant. De techniek is erg geschikt voor kleine bloedvaten ter hoogte van de ledematen of in het gelaat. Door gebruik te maken van een laser laat men de bloedvaatjes samensmelten en pigmenten uiteenvallen. Deze worden nadien door het lichaam autonoom afgebroken. Meer info over deze techniek om spataders met deze laserbehandeling te verwijderen vindt u op onze website.

U kan een afspraak per telefoon of online afspraak maken bij vaatspecialist Dokter Tom Berghmans in AZ Mol of in de privé praktijk te Mol.