Lymfoedeem

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht en is in optimaal evenwicht als deze waterhuishouding in een goede conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt hierin een belangrijke rol. Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

lymfoedeem-na lymfoedeem-na

LYMFEDRAINAGE
Voor en na

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Oorzaken

De oorzaken zijn heel divers, bv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, chronische veneuze insufficiëntie (spataderen), medicatie gebruik. Dit zijn allen oorzaken van secundair lymfoedeem.

Een primair lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm tussen 18-35 jaar, uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan, en kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn.

De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie kan bestaan. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. Daarom even de belangrijkste oorzaken hiervan:

  • lymfeklierdissectie (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies)
  • bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem)
  • lymfangitis carcinomatosa c.q. ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen

Diagnose

Lymfoedeem is een klinische diagnose, en kan bevestigd worden met een lymfescan. De terugbetaling van kinesitherapie en compressiekous wordt hier mee door bepaald. Een veneuze duplex wordt uitgevoerd om veneuze insufficientie te diagnosticeren.

Behandeling

  • Compressietherapie: De compressietherapie wordt aangepast aan de leeftijd en comorbiditeit van patiënt, alsook aan de ernst van het lymfoedeem. Er kan gestart worden met inwindelen tot een normalisatie van het lidmaat wordt bekomen, nadien kan dan een kous worden voorgeschreven. Wij helpen u ook -waar mogelijk- in de terugbetaling hiervan.
  • De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een massagevorm waarbij een ritmische, zachte, spiraalvormige druk wordt uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen. De behandeling is vrijwel pijnloos, en de duur ervan is afhankelijk van de klacht. De drainage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis), gevolgd door (afhankelijk van de klacht) de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.
  • Goede verzorging van de huid en nagels is belangrijk, alsook het voorkomen en goed verzorgen van eventuele wondjes.

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol