Accesshemodialyse

Wat is Access hemodialyse? Wanneer de nieren minder goed werken, kan de nefroloog beslissen tot nierfunctievervangende behandeling: dialyse. Hiervoor is het nodig een toegang aan te leggen voor het aansluiten van het dialysetoestel. Dit kan op 2 manieren.

Access hemodialyse

AV fistel bij Access hemodialyse

Voor een succesvolle hemodialysebehandeling is een goede aan- en afvoer van bloed via de access hemodialyse noodzakelijk. Hiervoor wordt chirurgisch een verbinding aangelegd tussen de ader en de slagader in de arm. Na het rijpen van de fistel, wat ongeveer 6 tot 8 weken duurt, kan deze worden aangesloten op de kunstnier (dialyseapparaat). Het voordeel van een natuurlijke fistel is de kleinere kans op infecties.

Getunnelde dialysecatheter bij Access hemodialyse

In sommige situaties is het nodig om snel met de dialysebehandeling te starten. Dan kan het noodzakelijk zijn om een catheter te plaatsen. Deze kan vrijwel onmiddellijk gebruikt worden. De catheter wordt geplaatst in de hals en wordt getunneld om het risico op infecties te beperken.

Dr. Tom Berghmans is een expert op dit gebied en biedt raadplegingen aan in zowel zijn privépraktijk als in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol.

Voor- en nadelen Access hemodialyse

Voordelen Access hemodialyse

  • Onmiddellijke toegang met catheter: Bij gebruik van een getunnelde catheter kan de dialysebehandeling vrijwel onmiddellijk worden gestart. Dit kan nuttig zijn in situaties waarin de nierfunctie snel achteruitgaat en er geen tijd is om te wachten op de vorming van een AV-fistel.
  • Lagere kans op infecties met AV-fistel: Hoewel er een risico op infecties bestaat ongeacht of er een catheter of een AV-fistel wordt gebruikt, wordt er gemeld dat er minder kans op infecties is bij het gebruik van een natuurlijke fistel.

Nadelen Access hemodialyse

  • Wachten op de rijping van de AV-fistel: Voordat een AV-fistel veilig kan worden gebruikt voor hemodialyse, moet deze eerst ‘rijpen’. Dit proces duurt doorgaans 6-8 weken.
  • Risico op infecties: Hoewel het risico op infecties lager is bij het gebruik van een AV-fistel, bestaat dit risico nog steeds. Catheters hebben een hoger risico op infecties.
  • Mogelijke complicaties: Zowel de aanleg van een AV-fistel als het plaatsen van een getunnelde catheter brengt mogelijke complicaties met zich mee, zoals bloedingen of schade aan omringende vaten en weefsels.

Houd er rekening mee dat de voor- en nadelen van Access hemodialyse per persoon kunnen verschillen, afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand en behoeften.

U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol